Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه تاریخ خبرگزاری فارس ـ امین رحیمی: داستان تقویم در ایران این است که تا دوره ناصرالدین قاجار از تقویم هجری قمری استفاده می‌شد و بعد «عبدالغفار نجم‌الدوله» معلم ریاضی دارالفنون «تقویم هجری شمسی بُرجی» را محاسبه و معرفی کرد که البته استفاده از آن میان مردم عادی چندان رایج نشد. مبدأ این تقویم، سال هجرت بود ولی سال‌هایش شمسی بود و نام ماه‌ها از برج‌های فلکی گرفته شده بود و این‌طوری بود: «نجم‌الدوله در آن زمان، ستون تازه‌ای را برای برج‌ها تنظیم کرد و آنها را بر پایه ۱۲ صورت فلکی قدیمی، به‌ترتیب از نخستین برج بهار، حَمَل(بره)، ثور(گاو)، جوزا(دوپیکر)، سَرَطان (خرچنگ)، اسد(شیر)، سنبله(خوشه)، میزان(ترازو)، عَقرب(کژدم)، قوس(کمان، کماندار)، جَدی(بزغاله)، دَلو(آب‌دهنده، آبکش) و حوت(ماهی) نامید و بدین‌ترتیب گاه‌شماری نگاشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. تعداد شبانه‌روز هر برج در این تقویم به‌دلیل حرکت ظاهری غیر یکنواخت خورشید در آسمان از ۲۹ تا ۳۲ تغییر می‌کند». در تقویم ایرانی نام برج از همان‌موقع ماند روی ماه و بعد هم این‌طوری شد: «در دوره پنجم مجلس شورای ملی، قانونی در ۱۱ فروردین ۱۳۰۴ هجری خورشیدی به تصویب رسید که بر پایه آن بروج به ماه‌های فارسی تغییر یافتند و نام تقویم نیز با حذف کلمه برجی به هجری خورشیدی تبدیل شد، بر این پایه ماه‌ها جایگزین برج‌ها شدند...

در تقویم برجی نام‌ ماه‌ها براساس ۱۲ صورت فلکی قدیمی بوده است ولی اسم ماه‌های تقویم هجری خورشیدی ریشه اوستایی دارند؛ دی یکی از لقب‌های اهورامزدا و ۱۱ ماه دیگر، از نام‌های فرشتگان و یاوران اهورامزدا هستند. ۱۲ ماه این گاه‌شمار به‌ترتیب فروردین(نیروی پیش‌برنده)، اردیبهشت(راستی و پاکی)، خرداد(کمال و رسایی)، تیر(باران)، مرداد(جاودانگی)، شهریور(کشور برگزیده)، مهر(عهد و پیمان)، آبان(آب‌ها)، آذر(آتش)، دی(آفریدگار، دادار)، بهمن(اندیشه نیک) و اسفند(فروتنی و بردباری) نامیده می‌شوند».  

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: تقویم تقویم هجری شمسی دوره قاجار مجلس شورای ملی خواندنی های تاریخ ماه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۴۸۲۹۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعلام نفرات برتر لیگ دو‌و‌میدانی شهید شمسی‌پور + اسامی

دبیر هیئت دو و میدانی استان همدان گفت: همزمان با سالگرد شهادت سردار شهید علیرضا شمسی پور، مسابقات استانی دو و میدانی شهید شمسی پور در همدان برگزار شد. - اخبار استانها -

سیداصغر ذوقی احسن در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم در همدان اظهار داشت: همزمان با سالگرد شهادت سردار شهید علیرضا شمسی پور، مسابقات با حضور کم نظیر 80 دونده مستعد استان از استعدادهای برتر در گروه‌های سنی و در مواد مختلف برگزار و پس از رقابتی گرم و باشکوه نفرات برگزیده انتخاب شدند.

استعدادهای برتر دو و میدانی استان همدان با رقابت در زیر بارش باران رحمت الهی، نام و یاد جستجوگر نور سردار شهید شمسی پور را زنده نگه داشتند.

در این مسابقات 80 دونده برتر استان که در مسابقات و برنامه های استعدادیابی هیئت دو ومیدانی استان قبلا شناسایی شده بودند در سه گروه سنی آیندگان، نونهالان و نوجوانان در مواد 100 متر ، 110 مانع ، 400متر  ، 800 متر ،  1500متر ، 3000 متر پیاده روی ، پرتاب وزنه و دیسک به رقابت پرداختند.

از نکات برجسته این مسابقات حضور چشمگیر دوندگان در گروه سنی آیندگان ( 10 تا 12 سال ) و ظهور و بروز چهره های جدید و توازن تقسیم مدال ها و کسب مقام های برتر از تمام تیم های  شرکت کننده  اشاره نمود که افق روشنی را برای آینده این ورزش مادر را در استان ترسیم و متصور می‌کند.

در این مسابقات دوندگانی از شهرهای همدان، ملایر، نهاوند، کبودراهنگ تویسرکان، فامنین، قهاوند، جورقان و بخش مرکزی همدان حضور داشتند.

از نفرات برتر این مسابقات که بعنوان جشنواره فرهنگی ورزشی شهید شمسی پور نامگذاری شده است در هفته آتی در مراسمی باشکوه با حضور مسئولان استان، خانواده معظم شهداء و قهرمانان تقدیر بعمل خواهد آمد.

هیئت دو و میدانی استان به منظور زنده نگهداشتن نام و یاد اسوه جبهه مقاومت سردار سرلشگر شهید همدانی با پیشنهاد و مشورت پیشکسوتان جهاد و ورزش استان اقدام به طراحی لیگ صحرانوردی  شهید همدانی نموده است که از سال گذشته اقدام به برنامه ریزی، استعدادیابی و برگزاری مسابقات مقدماتی واستانی جهت برگزاری لیگ صحرانوردی شهید همدانی نموده است که مراحل کشوری و بین المللی این مسابقات که از برنامه‌های مهم ورزش استان ماست، در نیمه دوم سال برگزار می‌شود.

  نفرات اول مسابقات استعدادهای برتر استان لیگ دو و میدانی سردار شهید شمسی پور

100 متر آیندگان، محمد مهدی مرادی از کبودراهنگ، در دوی 100 متر نونهالان امیرعلی ملکی از ملایر، 100 متر نوجوانان ابوالفضل سلطانی از کبودراهنگ، 110 متر مانع آیندگان علی اصغر محبی از کبودراهنگ، 110 متر مانع نونهالان امیرعلی گلی از ملایر،110 متر مانع نوجوانان امیرعباس اسلامی از همدان، 600 متر آیندگان علیرضا زمانی از جورقان، در دوی 800 متر نونهالان پارسا گل عنبری از همدان، 800 متر نوجوانان محمدمهدی محسنی فرد از نهاوند، 1500 متر نونهالان امیر محمد رضایی از همدان، 1500 متر نوجوانان امیرمحمد رستمی از همدان، در پرتاب وزنه نیز مهدی محرمی از کبودراهنگ، در پرتاب دیسک نونهالان نیز یاسین زیاد از ملایر، در پرتاب دیسک نوجوانان، مهدی محرمی از کبودراهنگ و در 3000متر پیاده روی نیز آرمین احمدی از همدان به عنوان نفرات برتر این مسابقات انتخاب شدند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نامه خواندنی اینزاگی به هواداران اینتر
  • تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • واژگونی رانا در شهرستان اردل با پنج مصدوم
  • اعلام نفرات برتر لیگ دو‌و‌میدانی شهید شمسی‌پور + اسامی
  • مراسم تشییع شهدای تازه تفحص شده در اصفهان آغاز شد
  • تقویم روز و اوقات شرعی گیلان ، شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • تقویم و اوقات شرعی شنبه ۱۵ اردیبهشت به افق قم 
  • جنبش‌های سده‌های دوم و سوم هجری بیش‌تر تقابل ایرانی – ایرانی بود نه ایرانی - عربی
  • تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • تقویم و اوقات شرعی جمعه ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ به افق قم